043/5384 779 monso@monso.sk

Kam dať staré auto a prečo je dobré odovzdať staré vozidlo autorizovanému spracovateľovi

júl 18, 2024 | Nezaradené

Poznáte to – auto vám krásne slúžilo dlhé roky, najazdíte spolu desaťtisíce, aj stotisíce kilometrov. No potom príde čas, kedy sa už jednoducho nedá opraviť. Niekto odvážny ešte prípadne posunie auto ďalšiemu majiteľovi, niekto si ho nechá len tak v garáži ako spomienku. Ak nechcete, aby vám zbytočne zavadzalo, odporúčame odovzdať staré vozidlo autorizovanému spracovateľovi, čo je práve aj monso, kde sa špecializujeme na zber a spracovanie starých vozidiel. Prečo je však takýto postup dôležitý a aké to má výhody?

Pre recykláciu sa môžete rozhodnúť v prípade, že: 

  • vozidlo už nepovažujete za spoľahlivé 
  • jedná sa o starší model, o ktorý nejaví nik záujem ani po znížení ceny na minimum
  • nemá platnú STK a EK 
  • je havarované alebo nepojazdné 

Čím je vozidlo staršie, tým viac starostlivosti si vyžaduje a tým väčší problém je prejsť cez emisné a technické kontroly. Nepomáhajú tomu ani čoraz prísnejšie zákony, ktoré môžu narobiť problémy majiteľom starších vozidiel v blízkej budúcnosti. Aby ste mohli vyjsť na cestu, musíte mať platnú STK, EKA a platiť PZP. Dokonca, aj keď na cestu nevyjdete, obvodný úrad dopravy vám môže poslať pokutu. Neskúmajú, či vozidlo používate alebo stojí na dvore. Faktom je, že je vozidlo v evidencií. Rovnako je to aj v prípade zákonnej poistky – poisťovňa žiada doplatenie poistného za celé obdobie, kedy ste evidovaný ako držiteľ. 

Výhody likvidácie vozidla spracovateľom 

Zošrotovanie auta je najlepšou možnosťou – nie len že sa šrotovisko o všetko postará, ale výhodou je aj stránka ekológie. Auto obsahuje množstvo nebezpečných látok, ktoré keď sa uvoľňujú, znečisťujú životné prostredie. Olej, kyselina, rôzne chemické zmesi (brzdová kvapalina, chladiaca kvapalina a pod.). Preto sa vozidlá zaraďujú k nebezpečným odpadom. Na jeho likvidáciu je preto potrebný autorizovaný spracovateľ. 

Aké sú výhody toho, keď priveziete auto do monso alebo k inému autorizovanému spracovateľovi? 

  • máte istotu, že je vozidlo zrecyklované správne a bez toho, aby znečisťovalo životné prostredie 
  • pomôžeme vám s odhlásením auta 
  • ak je vaše vozidlo nepojazdné, po dohode ho u vás vyzdvihneme 
  • auto od vás vykupujeme, a v prípade kompletnosti je samozrejmosťou aj finančná odmena – “šrotovné”

Chcem odovzdať staré auto – ako mám postupovať? 

Celý postup spracovania áut sme podrobne popísali v TOMTO VIDEU (odkaz na instagram). V prípade, že máte radšej všetko čierne na bielom, môžete si naštudovať krok po kroku. Niečo vám nie je úplne jasné? Ak sa chcete dozvedieť viac informácií, pokojne nám môžete vopred zavolať. Všetko vám radi vysvetlíme. 

  1. Dovoz auta – prvým krokom je, samozrejme, dopravenie auta na jednu z našich pobočiek (Liesek, Štiavnička, Liptovský Mikuláš, Zákamenné). Ak je auto nepojazdné, môžete si u nás objednať jeho odtiahnutie. Toto je potrebné riešiť vopred a dohodnúť sa na termín, ktorý vám bude vyhovovať. 
  2. Kontrola dokladov a odhlásenie vozidla – auto sa už nachádza na našej pobočke. Teraz nasleduje kontrola dokladov vozidla a preukázanie sa občianskym preukazom, prípadne predložíte plnú moc. Odovzdáte nám technický preukaz a náš zamestnanec vozidlo zo systému odhlási. Po odhlásení auta z evidencie sa vyplní a podpíše protokol o prevzatí vozidla. EČV auta si môžete nechať, no je potrebné to vopred nahlásiť. 
  3. Čo máte teraz urobiť vy? S potvrdením o vyradení vozidla z evidencie je potrebné informovať poisťovňu a žiadať o ukončenia PZP (prípadne aj havarijného poistenia) a preplatenia nespotrebovaného poistného. Ak bolo vozidlo vo vlastníctve právnickej osoby, je potrebné auto odhlásiť z cestnej dane na Daňovom úrade. Môžete tiež požiadať o vrátenie nespotrebovanej časti cestnej dane. 

A čo zatiaľ robíme my (spracovanie vozidla) – keď sa vaše auto dostane na rad, tak mu ako prvé vytiahneme kvapaliny – olej, pohonné látky, brzdovú kvapalinu a tak ďalej. Následne putuje do dielne, kde odstránime plastové časti a vyberieme sklá. Zvyšok auta putuje na rozomletie – najprv do drviaceho stroja Hamel, následne do mlynu na železo. Pásové linky roztriedia materiály. Ako posledný je tu ešte ľudský faktor, kedy naši zamestnanci triedia časti podľa druhu. Plastové časti putujú na alternatívne palivo a drť do hute. Pneumatiky odovzdávame zariadeniu na zhodnotenie.  (odstránená časť – tie u nás totiž spracovávame). Hotovo, auto je spracované.